JDĚTE S DĚTMI VEN

Nedávno mi přistál podzim (1)na zdi jedné sociální sítě odkaz na průzkum „JDĚTE VEN“, který si dává za cíl zmapovat pobyt českých dětí venku. Už sám o sobě fakt, že jsem se k takovému průzkumu dostal na síti, je úsměvný. No, jak ale jinak, v dnešní době, takovou informaci šířit? Jinak než po Facebooku to moc nejde.

Každopádně mě to téma hodně zaujalo. Nemám zatím sice děti, ale s dětmi různého věku trávím velkou spoustu času na táborech, výpravách, oddílových akcích i jiných volnočasových aktivitách. Skoro každý den vidím, že děti tráví svůj volný čas venku hodně málo.

Co s tím? Myslím, že to není to zase až tak složité. Řada rodičů má strach nechat děti samotné venku. Je to pochopitelné. Vysoká hustota dopravy, možnost potkat “divného člověka”… Rozumím tomu. Naštěstí se zvětšuje počet dětských hřišť na sídlištích, kde jsou stále častěji vidět hrající si děti. Může se ale stát, že taková bezpečná možnost není.

Pak se nabízí další jednoduché řešení – vyrazit s dětmi ven společně.

Dnešní děti nejsou jiné než dřív. Jen mají jiné možnosti. Pořád ale touží po opravdovém kamarádství, partě, dobrodružství…

Je důležité jim tohle dopřát. Ideální je, aby tohle mohli zažívat v nějakém zájmovém kroužku, sami s kamarády i s rodiči. Dopřejme jim odřená kolena, oblečení od bláta, kousnutí do chleba zvednutého ze země, nechme je vzít do ruky žížalu, obdivovat západ slunce… Tohle všechno potřebují. Tohle všechno potřebujeme i my. Dnešní mladá generace přirození tíhne ke kontaktům přes sociální sítě a vytrácí se osobní kontakt. Změnit to nemůže nikdo jiný než my.

Choďte, prosím s dětmi ven a třeba i vyplňte průzkum. Výsledky budou jistě zajímavé.

Jan Burda

Comments are closed.