Fond Vysočiny 2015: 710 úspěšných žadatelů o krajskou podporu

Kraj Vysočina úspěšně pokračuje v poskytování podpory z Fondu Vysočiny. Zatímco grantové programy 2016 se postupně vyhlašují, čísla z roku 2015 jsou už kompletní. „V minulém roce jsme prostřednictvím Fondu Vysočiny podpořili sport, volnočasové aktivity, mateřské školy, podnikatele, infrastrukturu, ale i informační technologie a památkově chráněná území. V rámci 23 programů bylo k rozdělení připraveno 56 miliónů korun a více jak 90 % těchto prostředků využilo 710 úspěšných žadatelů, kterým byla po vyhodnocení v řídích výborech přiznána dotace,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast financí Vladimír Novotný.

Fond VysočinyV porovnání s předcházejícím obdobím šlo o největší sumu Fondu Vysočiny za posledních šest let, kdy roční objem prostředků všech grantových programů postupně od roku 2010 roste. V roce 2015 Kraj Vysočina vyhlásil jeden nově zaměřený program s názvem Cyklodoprava a cykloturistika, který podporoval doprovodnou infrastrukturu na cyklotrasách a tvorbu projektové dokumentace pro výstavbu cyklostezek. V tomto grantu uspěla téměř polovina žadatelů, kteří si rozdělili veškeré alokované prostředky ve výši 1,5 miliónu korun. Největším grantovým programem byl Rozvoj podnikatelů s desetimiliónovým objemem prostředků a nejvyšší počet žádostí se sešel tradičně u grantového programu Jednorázové akce 2015, přihlásilo se celkem 170 subjektů. Nejaktivnější v předkládání grantů i v čerpání jsou města a obce, které podaly více než 40 % došlých žádostí.

Fond Vysočiny vznikl v roce 2002 a od té doby podpořil velké množství nejrůznějších aktivit od volnočasových přes prorodinné, podnikatelské až po rozvoj využívání a modernizace informačních technologií. Dostupnost a praktičnost programů potvrzuje i zájem žadatelů. „V roce 2015 jsme přijali celkem 1212 žádostí, z nichž přes 900 splňovalo administrativní náležitosti a úspěšných bylo nakonec zhruba 59 % všech podaných projektů,“ doplnil Vladimír Novotný.

Od vzniku Fondu Vysočiny vyhlásil kraj grantové programy za téměř 856 miliónů korun a bezmála 10 700 úspěšných žadatelů si rozdělilo více než 773 miliónů korun.

Zdroj – www.kr-vysocina.cz

Comments are closed.