Tisková zpráva – Volný čas nemusí být nuda – ani na Vysočině

Tisková zpráva

Volný čas nemusí být nuda – ani na Vysočině

 Vysočina – Smysluplné pravidelné trávení volného času je neoddělitelnou součástí výchovy dětí a mládeže. Ta musí stát na třech pilířích – rodina, škola, volný čas. Všem třem těmto oblastem je třeba věnovat pozornost. Pokud jeden z pilířů nestojí na pevných základech, zdravému rozvoji dítěte něco chybí.

????????????????????????????????????

Pro děti i rodiče je často těžké se rozhodnout mezi sportem, hraním na hudební nástroj, nebo jiným koníčkem. Zvláště u menších dětí je proto potřeba, aby byly zájmové aktivity zaměřeny všeobecně. Celé řada neziskových organizací na Vysočině nabízí ve svých oddílech a klubech právě takové všeobecné zaměření – trochu pobytu v přírodě, trochu umění, trochu sportu… „Teprve ve starším věku se ukáže, kterým směrem se chce dítě ubírat. Ať je zaměření pravidelné volnočasové aktivity jakékoli, už skutečnost, že dítě smysluplně tráví volný čas, je sama o sobě důležitá,“ říká Jan Burda z Rady dětí a mládeže kraje Vysočina.

V rámci projektu „Volný čas není nuda“, který Rada dětí a mládeže kraje Vysočina realizuje, se v minulých dnech představila veřejnosti padesátka dětských organizací.

„Naším cílem bylo ukázat rodičům a dětem širokou škálu možností, jak trávit volný čas. Děti si mohly vyzkoušet nejrůznější aktivity a zároveň se rovnou mohli zeptat představitelů jednotlivých organizací na podrobnosti,“ přibližuje Burda. Dále dodává: „chceme rodičům usnadnit rozhodování a především je přimět k tomu, aby jejich děti trávily volný čas smysluplně.“

Pokud se nějaký rodič rozhodne přihlásit své dítě do oddílu či kroužku, je podle Burdy je důležité věnovat trochu času jeho výběru. „Rodiče by se s organizací a vedoucími měli seznámit, aby věděli, co je její náplní a kam budou dítě posílat,“ radí Jan Burda. Důležité je také přizpůsobit výběr kroužku povaze a schopnostem dítěte.

Mnoha rodičům se může zdát, že výsledky takové pravidelné výchovy jsou pro ně nezajímavé. „Zapojení se do nějakého oddílu je pro dítě zkušenost, která se neprojeví hned druhý den. Trávení volného času s vrstevníky při společném programu se zúročí až časem. V budoucnosti však budou z této zkušenosti děti těžit,“ tvrdí Jan Burda. Děti se mohou během školního zapojit do nejrůznějších aktivit – mohou chodit do přírody, jezdit na vodu, věnovat se modelařině, chovat exotická zvířata, spát pod stanem nebo širákem, tancovat a celou řadu dalších zajímavých věcí.

Více informací a podrobnosti o jednotlivých organizacích najdete na www.volnycas-vysocina.cz.

Záštitu nad projektem, převzali mimo jiné senátor Miloš Vystrčil nebo hejtman Jiří Běhounek.

Tisková zpráva ke stažení zde – Volný čas nemusí být nuda.

 Více informací: Jan Burda 777 750 131, predseda@rdmkv.cz

Ilustrační foto: Jan Burda

Comments are closed.