V Jihlavě se odehrála poprvé ostrá verze dobročinné Burzy filantropie. Realizaci čtyř projektů neziskových organizací svými finančními dary ve výší 166.000 korun podpořilo pět donátorů z řad firem. Díky burze si budou moci sestřičky z Oblastní charity Jihlava pořídit nové auto, aby mohly dojíždět pohodlně za svými klienty nebo Centrum pro rodinu a sociální péči zrealizuje více vzdělávacích programů v jihlavských školách.

Burzu filantropie pořádá prvním rokem KOUS Vysočina, z.s.  ve spolupráci s Koalicí nevládek Pardubicka, z.s. a  za podpory Kraje Vysočina.

Burza probíhala dle svých ustálených pravidel. Neziskové organizace prezentovaly své projekty, donátoři kladli zvídavé dotazy a jednotlivým projektům, které je zaujaly, věnovali své dary. „Burza filantropie je zajímavou cestou, jak se mohou osobně potkat lidé, kteří potřebují pomoc a zároveň ti, kteří chtějí pomáhat. Včerejší akce ukázala, že se jedná o životaschopný projekt, který má smysl do budoucna podporovat. Štědrost a podpora donátorů nyní ulehčí práci čtyřem neziskovým organizacím z Vysočiny, které poskytují důležité služby pro veřejnost,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Pavel Franěk.

Jaké projekty tedy na Burze filantropie tentokrát uspěly? Donátory z firem Kosyka, M-Soft, Česká spořitelna, Tripet a Medesa si získal projekt Domácího hospice Vysočina. Díky podpoře 65.000 korun si pořídí technické vybavení pro přechod na on-line software „Karta pacienta“, který slouží k vedení zdravotnické dokumentace a velmi výrazně zjednodušuje práci zdravotníkům v terénu. Oblastní charita Jihlava přesvědčila svou prezentací donátory a ti jí poskytli dary ve výši 58.000 korun. Ty využijí při nákupu nového spolehlivého automobilu, který je naprostou nezbytností pro sestřičky při každodenním objíždění pacientů. Centrum pro rodinu Vysočina díky podpoře 33.000 korun zrealizuje více interaktivních vzdělávacích programů na základních školách. Podpory formou divoké karty v hodnotě 10.000 korun se také dostalo projektu Centra J. J. Pestalozziho, které připraví a rozšíří informační materiály pro děti, rodiče a školy, aby zajistili včasnou, citlivou a účinnou pomoc a podporu tam, kde je to potřebné a kde tomu tak není.

Hana Fexová z Oblastní charity Jihlava Jihlava hodnotí burzu těmito slovy: „Jsme moc rádi, že jsme se mohli zúčastnit první burzy filantropie na Vysočině, velmi si vážíme štědrosti dárců a podpory, které se nám dostalo. Věříme, že do budoucna se díky této burze rozšíří dárcovství a filantropie v našem kraji a zlepší spolupráce neziskového sektoru a firem.“

„Jsem velice ráda, že první ostrá Burza filantropie na Vysočině byla tak úspěšná. Tři báječné organizace si odnesly pro svoji činnost 166 000 korun. Děkuji všem donátorům za štědrost a podporu práce v neziskovém sektoru,“ zhodnotila první ročník předsedkyně pořádající organizace KOUS Vysočina Zuzana Pěchotová.

Projekt Burzy filantropie je na Vysočině realizován díky projektu podpořeném Evropským sociálním fondem. Další akcí v rámci Burzy filantropie je seminář Fundraising a péče o dárce, který se uskuteční 29. listopadu 2017 od 8:00 do 17:00 hod v sídle Kraje Vysočina v Jihlavě.

 

Comments are closed.