Víkend patřil dobrovolničení

Třebíč, Slavětice – O víkendu se více než sedmdesátka dobrovolníků z Třebíče a okolí zapojila do dvou akcí lidí zapojila do dvou akcí v rámci projektu 72 hodin. Uklízel se les a sbíraly se žaludy.

„V sobotu jsem se pustili do úklidu Týnského údolí – přesněji lesa u mostu na ulici Marie Majerové pod ulicemi Ivana Olbrachta a Jaroslava Haška,“ říká Ivana Tvrdá z Rady dětí a mládeže kraje Vysočina, hlavní organizátorka projektu, a dodává: „Je až neuvěřitelné, co všechno jsou schopni lidé vyhodit do lesa, i když mají popelnice a kontejnery na tříděný odpad skoro před každým domem.“ Více než třicítka dobrovolníků – většinou rodin s dětmi – nasbírala za necelé dvě hodiny patnáct velkých pytlů nepořádku.

„V neděli jsme pomáhali lesu. Nedaleko Slavětic jsme sbírali žaludy dubu zimního. Budou z nich sazenice, které poslouží na zalesňování po kůrovcové kalamitě,“ upřesňuje Ivana Tvrdá. Díky zapojení příznivců geocachingu se do sbírání žaludů zapojilo více než čtyřicet dobrovolníků. To ocenil i lesní správce ing. Rusek. Podle jeho slov se podařilo nasbírat asi 400 kilogramů kaštanů, což postačí na zalesnění deseti hektarů.

„Na obou akcích je pro mě asi nejcennější to, že se zapojily rodiny s dětmi. Je skvělé, že rodiče berou děti na podobné akce a tím jim dávají skvělý vzor. Tyhle děti nebudou vyhazovat nepořádek v lese a budou si mnohem více vážit přírody kolem sebe. To je něco, co je snad ještě důležitější než množství pytlů s nepořádkem a spousty kil žaludů,“ hodnotí akci Jan Burda, předseda rady dětí a mládeže kraje Vysočina.

Comments are closed.